Saturday, December 26, 2009

Faizal Tahir vs Fabulous Toy


Pada suatu hari aku dan rakan-rakan mengumumkan kepada kelas bahawa kami peminat Faizal Tahir. *statement macam kami pun artis* Tiba-tiba beberapa orang pengkritik pro menyampuk. Yess, kelas aku tu dipenuhi artis, pendrama *bukan mengetuk dram*, angelic layers, devils wear prada, paparazzi dan pengkritik pro. Ben 10 je takde; menunjukkan budak2 kelas aku takde yang mengalami mutasi gen yang berikrar untuk menyelamatkan dunia dalam 10 bentuk terpelik. *HEHEHE*

Pengkritik pro Mr.A pun komen, "Ape laa yang korang tengok kat FT *stand for Faizal Tahir, not Fabulous Toy* tuu? Dah la bukak-bukak baju! Kalau hensome takpe la jugak, ni dah kawin beranak pinak. Over tau tak? Over!" Gila keras penyataan Mr. A, seorang pengkritik pro kelas ED227U8A.

"Helloooooooow," dengan tangan sebelah dipinggang dan sebelah lagi jari tangan yang tengah telunjuk digerak-gerakkan ke kiri dan kanan tanda NO. Berapi sudah. " Kau ingat kami ni gedik terhegeh-hegeh dekat FT sebab dia handsome ke? Wrong, okay guys..." Eh, stop! tak. tak. Aku mana pernah buat aksi macam tu dalam kelas. Aku kategori angelic layers, of cos tak pernah buat onar macam tu. Itu kategori pendrama je yang sah-sah bukan fans FT kami yang terchenta... begini jawapan aku;

"Kitorang minat dia sebab vokal dia power la. Pandai gubah lagu, dressing pun smart. Baru la rock sejati! Ada attitude! Kan dia tak pakai baju2 Superman tu lagi sejak ada orang bagitau yang Superman tu ciptaan Yahudi..." Kan dah kata, aku angelic layers... normal la jawapan macam ni kan??

"Yang lepas tu dah la. Semua orang pernah buat silap. Fans tak ungkit2 pun. Orang lain je lebih2!" Gaya cakap yang ni dah macam PA FT *stand for personal assistant Faizal Tahir, not pengkipas a** fabulous toy* Eh, korang paham kan fabulous toy tu ape ke jadahnye, kan?? Anyway, tahniah wat Faizal Tahir & Audi Mok sebab lagu Bencinta masuk final AJL!!! Yehuuuu~ Ehem. Er.. baiklah.

..

...

...........

...............

.....................

Kita tanya ape kata orang lain pulak?
Mungkin orang lain dalam kategori Upin Ipin?
Yang asyik kata "Betul! betul! betul!"

*Eh, ini macam pool je :D*


Friday, December 25, 2009

New Year Contest!!!

Bersempena tahun baru 2010, Aisle of Dreams dengan berbesar hati ingin mengadakan satu contest! *yeay!* Bila ada contest, mesti lah ada hadiah! *yeay lagi!* Tapi sebelum kita tengok ape hadiahnya, kat sini aku nyatakan apekah contest itu..

Anda diminta mereka sebuah banner atau header blog
Aisle of Dreams.


Syarat2 penyertaan:

1. Untuk warganegara Malaysia je. Orang Malaysia tapi stay kejap dekat Amerika pun diterima asalkan ada MyKad :P
2. Sila linkkan entri penyertaan anda dengan http://e-tintaemas.blogspot.com
3. Pada banner tu mesti nyatakan;
* Aisle of Dreams
* I laugh 'till I cry
4. Hasil kreativiti mestilah asli dan tidak menciplak mana-mana blog. Peserta dibenarkan menggunakan Adobe Photoshop untuk kerja-kerja pengeditan imej.
5. Peserta diminta meletakkan link entri penyertaan; beserta alamat email pada ruangan comment di bawah atau emailkan saje entri anda ke lea_lyanna@hotmail.com
6. Peserta yang bertuah memenangi contest ini akan dihubungi melalui email.
7. Penganjur berhak mengubah hadiah yang ditawarkan dalam nilai yang sama.
8. Tarikh tutup penyertaan: 10 Januari 2010 jam 11.59 malam :D


HADIAH!!!
Pemenang akan menerima;

Satu set jam tangan Image Quartz Collection!!
>>terima kasih kepada ::BlinkAhOlic::<<

Jadi sekarang anda sudah boleh roger rakan2 anda mengenai contest ini! Selamat mencuba!!



Kopi dan Koko

Aku tak minum Nescafe sebab banyak caffeine pastu nanti aku pening dan sakit perut macam kena food poisoning. Tapi aku minum Milo O_o. Eh kejap. Nescafe dibuat daripada kopi kan? Milo?
*Weyy, coklat tu bukan ke koko? Koko dengan kopi lain laa!* Baiklah. Aku tersilap T__T

Kecetekan ilmu aku tentang kopi dan koko menyebabkan aku terpaksa Gooooogle tentang mereka macam la diorang ni artis, kan. Ini adalah info wajib tahu tentang kopi dan koko:



A Caffe Latte is a single shot of espresso with steamed milk. The milk is steamed, not frothed to produce a smooth texture. There is no frothed milk in this drink. A latte is the perfect coffee for those who like a milky coffee that still has plenty of flavour. Maknanya Caffe Latte kena bubuh kopi ngan steamed milk la? Camne pulak nak steam kan susu tu? Letak dalam periuk kukus tu boleh tak ekk?

A Cappuccino is made from one-third coffee, one-third milk and one-third foam - the classic recipe for a coffee that is great to drink at breakfast or anytime of day. Adakah Cappuccino ni kopi tarik? Asal ade buih je jadi cappuccino kott??

An Espresso is the classic, dark Italian coffee is the perfect pick-me-up and the ideal after-dinner coffee. A good espresso is the Rolls Royce of coffee and has a pure, rich flavour and irresistible smoky aroma. Aisey... camtu.

Instant coffee was launched onto the market in the 1950's. A cup of instant coffee can be prepared quickly and easily, without brewing, since this has already been done in the factory. Ni yang paling senang. Tak payah nak blend2 bijik kopi. huhu~



The amount of caffeine in a piece of chocolate candy is significantly lower than that in coffee, tea or cola drinks. For instance, a 5 oz cup of instant coffee has between 40 and 108 mg of caffeine, while a 1 oz milk chocolate bar contains only 6 mg and many confectionery items have no caffeine at all. Hah! Kan aku dah kata... aku tak boleh minum nescafe tu...
Chocolate can be deadly for dogs. Chocolate contains an ingredient called "Theobromine" which can be toxic to a dogs central nervous system and cardiac muscles. Alamak???... kalau kucing??

Chocolate has great health benefits. It helps with depression, high blood pressure, tumors and pre-menstrual syndromes. Instead... i lurve chocolate ice-cream ;P nyum.. nyum...


So, sekian saje info pasal kopi dan koko. Bajet macam pakar pemakanan je... sudahlah! hikhik~

GengBlogger: Suara Blogger Satu Malaysia


Walaupun contest aku yang ini macam tak mendapat sambutan, tapi aku tetap gembira join contest2 orang lain. HAHAHA. So kali ni aku join contest cipta tagline untuk gengblogger. Serius aku tak paham cara-cara nak join sebab aku baca sekali tak paham dan baca dua kali tiba-tiba ada rules updates lepastu baca tiga kali perut dah lapar. T___T

Konon tagline rekaan aku ni berunsur patriotik la. Kan aku lahir 31 Ogos. kekeke.





Tuesday, December 22, 2009

Dekat Sini Ada Tak?

Sekejap panas. Sekejap sejuk. Ahaha. Aku macam saje je buat-buat lupa yang Malaysia ni beriklim panas dan sejuk sepanjang tahun. Yelah, aku kan tak pernah pergi oversea. *Eh. eh. bukan ke aku pergi Singapore awal tahun hari tu??* Setakat rumah iklim kat Taman Cahaya Seri Alam tu pernah la masuk, kan. Atau sejuk2 peti ais kat Cameron Highland, Breezy2 kipas kat puncak Gunung Mat Cincang Langkawi tuu.. Suam2 kuku kat pantai Port Dickson.. haaa, yang tu semua tu pernah la rasa. So lepas grad ni rase macam nak bercuti over the sea je tapi hari tu dapat surat dari Ptptn kata kalau tak bayar pinjaman dalam masa 14 hari dari tarikh surat, dah kena blacklist ngan imigresen. KAHKAHKAH. Jokes apakah ini?

Maka pada hari ini muncul satu idea yang selama ni aku tak pernah memikirkannya. Check online! Wah, boleh tahan slow motion jugak impuls aku bergerak merentasi nerves yew??



Yeehuu! Tengok... nama aku tak blacklisted pun! saje je Ptptn ni bagi aku cuak. Bukan ke hari tu aku hantar sekali borang penangguhan bayaran. Saje je la tu, kan? So maknanya boleh la aku merentasi sempadan Malaysia next year?? *okay berangan lagiii O_o*

Kemudian, ketika sedang sibuk check-it-out wajah rakan2 kesayangan, aku tertengok gambar ini dari album salah sorang ahli jemaah Comrades di Canberra.

minuman kesihatan ice chOcolate

Owh, ini takpe lagi. kat Malaysia macam ada jugak kan? Tapi gambar yang kat bawah ni agak-agak ada tak kat Malaysia? Kot2 kat ceruk-ceruk pedalaman Sabah ke.. Atau sape2 pernah pergi Gunung Kinabalu ke..

::pix credit to Amal::

Hurm..
*tengah tengok tabung *


aku sedang berjalan-jalan dengan Rahika di Beijing. Ok, Melaka je T___T




Saturday, December 19, 2009

Save Me

Dah hujung-hujung semester ni rasa lain macam je nak masuk lecture. Nervous system terancam! Rasa macam tengah mimpi, mamai-mamai, dan rasa macam tengah berlari-larian di tepi pantai tiba-tiba terhantuk pintu lecture hall. Melankolik yang sangat hiperbola. Patut simbah dengan air sejuk biar semua impuls dalam saraf mula triggered O_o

Macam tengah susah hati. Tapi life goes on. Kalau nak berjaya, jangan biar sekelumit pun rasa kesian dekat diri sendiri mengganggu kelangsungan hidup. Ah. Diri sendiri pun susah nak paham. Jangan banyak cakap! T__T


******************************************

Agak-agak aku hidup sampai umur berapa? Well, aku benci curiousity. Sebab mostly in the end takde hasil pun :/ Err.. maksudnya? Kata live life to the fullest??

Okay, soundtrack dah kedengaran...




Wednesday, December 16, 2009

More to Life

Aku layan lagu ni sejak zaman sekolah menengah lagi. Bila rasa duit tak cukup, result tak bagus, ape2 je laa yang wat aku emo dan down; aku akan teringat lagu ni. So automatik semangat aku naik balik. Kita boleh jadi apa je yang kita fikirkan. Sebab Allah dah bagi peluang so kenapa aku mesti nak wastedkan semua ni? Kita berhak pilih jalan yang kita nak. Maka pilihlah jalan yang kita rasa terbaik bagi diri sendiri.

Wah, entri ini berunsur motivasi :D



Tuesday, December 15, 2009

Color Me Corby

>>This entry is regarding to the Samsung Corby Carnival with Nuffnang


When I was 13, it was compulsory for everyone in the school to wear a formal attire or known as baju rasmi. We called it The Orange Kurung. Everytime there were any formal occasion such birthday party *party?*, appreciation ceremony, VIP's trip, theater at Istana Budaya, or even invitation to watch an opera performance in KLCC we must, err… no; we have to wear that well known Orange Kurung. During that time, unnoticeable; most of us hate any attire in orange color. As we walk out from the school gate, people around KL will recognized us as the-girls-with-orange-kurung T____T.

There are also taboos. If we are wearing that Orange Kurung, we have need to behave properly. Don't talk too much. Don't laugh to loud. Don't do this; don't do that. It was like The Orange Kurung is a holy costume because it will reflect the image of our school.

Until I was 17.

The school administration decided to change The Orange Kurung to something new. Something they thought more fresh, sweet, and lovely outfit. So that year all form one until form four students was wearing purple. Except for us, the senior girls. Somehow, that year orange kurung become so tarnish but full of memories. The Orange Kurung taught us how to walk like a princess, eat like a princess, smile like a princess, even talk like a real princess.

Today, nobody hates orange color anymore. We proud everytime we see an old picture shown the girls with The Orange Kurung.

Perhaps Corby able to color my days into orange, once more?


-Girls with orange kurung-

:: I'm second from left :) ::

-still wearing orange kurung, even it's not the same-

:: I'm the bottom one :P ::


Sunday, December 13, 2009

Entri Terpelik

Ini ialah sesuatu yang jarang-jarang dipraktikkan. Kalau anda rasa kurang manis, maka saya tetap gembira dan merasai kemanisannya. Bukan ke pahit dan manis itu rasa ubat juga??

video


Friday, December 11, 2009

::PERHATIAN::

Jeng..jeng..jeng..

~,~

Blog aku sudah berubah rupa! *ok, dah selalu so kami tak heran*.. so hopefully aku akan lebih bersemangat untuk terus ber blogging!! since semester baru dah nak mula.. and it will be my final sem.. looking forward to have so much fun too!!!

missing everybody!
XOXO~


Wednesday, December 2, 2009

Undilah Sekarang! Taknak xpe.


(it took me 10 minutes to think about what i'm gonna say in this entry).

Heuwww! Banyak sangat cerita tapi tak tau nak cerita macamana. Lepastu MALAS. Takde ubat deh kalau dah malas tu. Masuk kotak bungkus! Hah. So, straight to the point; wahai cik Ly apakah tajuk entri anda pada hari ini? Jap ye rakan-rakan. Mungkinkah aku perlu bercerita tentang kucing aku yang mati di pagi Aidiladha? Atau kerja-kerja penggalian kubur kucing? Atau betapa aku tak boleh lelap memikirkan kecantikan beg-beg replika Coach? Atau kisah rumah aku dimasuki perompak untuk kesekian kali??

undilah sekarang dan hantarkan ke 31244 tekan-tekan tak dapat.

Sekian.


Monday, November 23, 2009

Did I feel stupid when I speak Malay?

XXX

wow!

Tu je yang boleh aku katakan bila baca blog tu. HAHAHA. Maaf la ye kat owner blog tu coz tak pasal-pasal ada orang review pasal blog dia pulak. Dah la tak mintak permission. Sesuka hati jer. Kalau dia nak saman dah terpaksa delete blog sendiri pulak. Uhuhu.. takpe nanti aku mintak izin :P

Blog tu boleh dikatakan biasa je sebab ini personal blog, mostly cerita tentang his daily life routine. Cuma yang bagusnya blog dia sebab English dia memang A++ superb & fantastic. Sampaikan aku baca pun kena rujuk kamus sebab vocab yang dia guna memang outstanding. Ada class gitu!

Dia ada sindir-sindir gak Melayu rural yang konon nak cakap English tapi sebenarnya tak la pandai sangat then boleh pulak berlagak hebat. Aiyooo~ teringat pulak interview KPM dulu. Aku belasah je cakap ape ntah janji interviewer tu paham maksud aku. Entah la. Sejak jarang baca novel English ni vocab aku sangat limited. Aku rasa journal-journal nak wat AE tu bahasa dia boleh dikatakan simple English kalau nak banding dengan novel English. Sebab tu aku rasa takde beza sangat dari pengetahuan tentang vocab sebelum ni. Kena take note ni! Teringat aku pernah call office abah dulu masa aku form one. Bila receptionist tu tanya,

"Yes, who's speaking?" aku dah menggelabah. Kena cakap inggeris jugak ke? Aku pun jawab la dengan ayat yang aku dah belajar sejak sekolah rendah lagi.

"Hello may I speak to my father?" KAHKAHKAH gila berdebar cakap inggeris kat telefon. Pertama kali ni, of coz aku nervous! Lepas tu orang tu tanya lagi tapi aku tak paham la pulak ape dia tanya T_________T. Dah terkial-kial aku nak menjawab.

"Err... umm.." Agak-agak macam aku susah nak menjawab tiba-tiba receptionist tu tanya,

"Ye... adik nak cakap dengan siapa? Nama ayah siapa?"

Huh! Lega aku receptionist ni tau cakap Melayu. HUAHUAHUA. Abah aku kata diorang kat opis semua gelak bila receptionist tu bagitau ape jadi kat dalam talian tu. Pffttttt!!!!

Sejak hari tu la aku berusaha nak belajar Bahasa Inggeris baik-baik. Aku taknak orang gelakkan aku lagi sebab aku tak tau speaking atau salah pronounce. Lagi-lagi la dah masuk universiti macam ni, *Ok, dah nak keluar dah sebenarnya* haruslah fluence in English.

Takpe la tak master pun tapi sekurang-kurangnya kita boleh bagi good impression pada mereka yang speaking dengan kita. So simple English tu kira accepted la kan daripada tak boleh speaking langsung. No?



Sunday, November 22, 2009

I like to mOve it! mOve it!

Entry lepas telah pun selamat di alih kerana mood saya telah baik hari ini :)

Sekian terima kasih.
Ok, bye!


Thursday, November 19, 2009

Aku Nightmare Lagi

Disebabkan pagi tadi aku cerita pasal hantu, so bila aku tidur je terus dapat nightmare. Hah. Salahkan hantu! Bertuah punya hantu. Tapi night mare ni tak pulak kelihatan hantunye tapi manusia. Kan manusia ni lagi menakutkan dari hantu. Tak tau la camne manusia seorang ni boleh tembus mimpi aku. sumpah scary gila. macam speechless je aku. oh, mustahil. mustahil mimpi tu boleh berlaku secara realiti nya. kalau ditakdirkan Tuhan berlaku jugak, aku akan ingat post ni sampai bila-bila.
Begini.

Dulu masa aku form two, aku ada sebuah catatan harian yang diberi nama, "Buku seribu mimpi". Hah. Novelis sekali I tell you. Dalam buku tu seperti yang tercatat tajuknye; pasal mimpi. So ade la dua tiga orang member aku jadi fans buku ni. HAHAHA. Unbelievable. Gembira sekali aku ada orang suka baca koleksi mimpi aku. Pernah sekali tu aku mimpi dorm sister aku boleh terbang. Satu batch tahu pasal mimpi tu. Semua macam takut itu petanda blok hostel kitorang ada hantu. Belum lagi mimpi orang solat berubah kiblat. Lagi havoc. Semua macam suspect ni mesti pasal ramai ponteng solat lepas dinner. Pastu ustazah pun buat spot-check ngan pengawas siapa ponteng solat. Well, satu cara je kan nak tau orang perempuan boleh solat ke tak? Dah tau senyap.

Hantu tin? Hah. Lupa pulak pasal tu. Camni. Sekolah aku time kat KL dulu ada basketball court kat tepi bukit. Atas bukit tu ada tangki air besar. Pastu sebelah court tu pulak ada blok hostel lama. Di bina waktu pemerintahan British. Tapi pastu blok tu dah tukar jadi bilik P&P ngan stor perabot sekolah. Still menakutkan kalau waktu malam. Belakang blok tu ada jalan a.k.a Jalan Kolam Ayer. Tak tau la pulak mana lokasi kolam tu. Tapi hujung jalan tu dah diletak pagar. Tak nampak jalan tu sampai mana sebab dah bersemak. Macam no entry camtu. Sebelah jalan tu cerun. Bawah cerun pulak ada sungai. Sebelah sungai ada setinggan. Konklusi nye sekolah ni atas bukit la. Lagi scary kan? Hohoho. Ok dah penat discribe lokasi basketball court tu. Huh.

Sambung.

Dulu - ni dorm leader aku cerita sebab dia basketball player sekolah. Ok, dulu seniors basketballer suka main basketball malam-malam. Malam kan sejuk, berangin, tak panas la senang kata. Ada pulak sorang senior ni suka main sorang-sorang. Dah sejuk macam tu memang carik nahas la kalau ada penyakit lelah ke asma. Ditakdirkan dia diserang penyakit pastu jatuh kat situ. Takde sapa perasan sebab dah malam pastu pak guard pun tertidur kot lupa nak round. Pagi tu jumpa dah meninggal. Innalillah. Lepas kes tu student dah tak dibenarkan main basketball malam lepas waktu prep. Pukul 11 dah light-off. Tak boleh keluar dorm masing-masing. Alkisah ada sorang makhluk Allah ni suka-suki je keluar. Sebab dah biasa main basketball waktu malam cam dulu. Bila dia scribble bola je dia dengar macam ada bunyik bola kat belakang dia jugak. Patu bunyik orang main tarik tin yang dah di ikat banyak-banyak tu. Mula-mula macam jauh pastu makin lama bunyik nye makin dekat. Bila dia toleh...

"Seronok main?"

Owh. Pakcik guard rupanya tengah round sekolah.. MUAHAHAHA~ kan aku dah kata. Manusia lagi menakutkan daripada hantu, kan??

Ada lagi satu cerita ni. Kisah hantu atas locker. Yang ni serious creepy. Kang kalau aku ingat aku cerita ek?

Ok, bye!


Kisah Hantu Pukul 3 Pagi

Assalaaamualaikum! *buat-buat nada Dafi bagi salam dlm iklan SilkyGirl*

Owh, rase sengal-sengal badan pulak tiba-tiba. Maklum la. Seminggu tak keluar rumah bertapa sampai boleh dipanggil sang petapa dah ni. *okay dah, over*. Konon sekarang nak update la ni tapi pukul 3 pagi camni entah ape ntah yang nak di update cepat-cepat.

Tadi tengok Jangan Tegur...Lagi. Huhu. Seram jugak tengok hantu dia. Semua orang tahap tutup mata intai dari celah jari je. Aku ni pun nampak je berani tapi sebenarnya pun penakut. *HAHAHA biar aku gelak sendiri di sini. Entah-entah korang pon sama je..*

Bercakap tentang hantu pukul 3 pagi camni, meh aku cite satu kisah hantu yang fames time aku kecik-kecik dulu. Macam yang korang tau, aku tinggal kat Kampung Sijangkang Tanah Permai *saje tambah-tambah sesedap rasa*. Waktu aku umur 6 ke 7 tahun tempat aku ni femes ngan kisah Pontianak a.k.a Ms. Ponti masuk kampung. Huhuhu. Seram..seram.. Al kisah kalau nak pegi sekolah dulu aku naik basikal secara solo sebab tak ramai kawan aku yang naik basikal dari jalan rumah aku ni. Pastu kakak sedara aku cerita yang family sedara dia kecoh nampak ms. ponti time balik mengaji mukaddam. Kebetulan rumah sedara dia tu laluan harian aku ke sekolah setiap pagi dan petang. Lagi la teruja aku nak tau rupa paras ms. ponti tu kot-kot selama ni aku bertegur sapa tapi tak tau yang dia tu ms. ponti kan?

Katanya rambutnya panjang mencecah tanah... berbaju putih ala-ala jubah siti nurhaliza tapi time tu siti tak top lagi so akak sedara aku kata pakai baju putih panjang je laa. Pastu matanya merah menyala nampak taring bila menyeringai.. Wuhuuu... sape tak lari nampak hantu camni kan? Pastu hantu tu tahan basikal budak tu balik mengaji. Last-last budak tu campak je beskal tu tepi jalan sambil lari lintang pukang. Ini takpe lagi. Pastu selang beberapa hari ada yang terserempak pulak ms. Ponti ni dekat tepi jalan pegi kubur. Cuma kali ni ms. Ponti demand sikit. Dia tahan kereta. Abis tu takkan owner kereta tu nak campak kereta tepi jalan kot? Cukup lah setakat pengsan di situ. Tamat.

Haaa... bila dengar cerita-cerita macam ni semua orang memang takut nak keluar malam. Tapi mengaji mukaddam tetap kena mengaji. Rumah makcik yang ajar aku mengaji mukaddam tu pulak nun kat hujung jalan rumah aku. Ade la dalam kiraan 100 kalau aku kayuh basikal pegi rumah dia. Memang seram nak pergi mengaji lepas sembahyang maghrib tu. Nasib baik waktu tu sepupu aku pun ngaji sama. So tak la seram sangat. *okay aku konpius sekarang seram ke tak sebenarnya waktu tu..*

Pernah sekali sepupu aku tak pegi mengaji. Konon nye sembahyang kat surau. So aku pegi la dengan adik aku. Makcik yang ajar aku mengaji ni pulak hari-hari jual askem malaysia yang 20sen tu. Jadi macam best la jugak sebenarnya dapat makan askem malam-malam lepas mengaji. Sambil aku makan askem aku pun kayuh basikal cepat-cepat. Ingat..ingat.. ada hantu! Sampai je depan rumah..

"gaarrrrrrrr!!!"

Aish kurang ajor punya sepupu! Sempat dia ngan kawan dia panjat pokok durian depan rumah aku tu malam-malam?? Aku ape lagi.. tak terkayuh basikal dah. Askem pun dah melayang ke mana. Membazir tau askem 20 sen tu! Penat aku simpan 20 sen hari-hari dari duit belanja rehat kat sekolah. Kalau aku baik aku simpan 40 sen sebab nak belanja adik aku sekali. Nasib baik aku tak jatuh ke apa ntah. Dah sedih dah malam tu.. *emo ni.. emo..*

Hah. Banyak lagi cite hantu aku nak cite ni. Maklum la aku kan duduk hostel dari form one. Dapat pulak sekolah asrama yang betul-betul oldschool camtu. Siap blok zaman british lagi. Contohnya macam cite hantu tin.

Ha? Hantu tin? Mesti korang tak pernah dengar kan? Camni pulak cite dia..

Eh sekejap. nak unplug usb mp3 aku ni sat.. dah fully charge.

Eh, takpe la. aku nak dengar lagu la pulak. Korang teka la dulu hantu tin tu camne rupanya.


Ok. Bye!






Saturday, November 7, 2009

When my account balance showed rm1000.

Ini berita buruk. Bila baki duit dlm akaun bank catat rm1000, aku tau dah petanda apakah itu..

DUIT ANDA SUDAH HABIS. SEKIAN.

Oh cik Ly yang budiman. Bagaimanakah kamu harus mendapatkan wang segera? Meski pun tadi ada gatal2 telapak tangan tapi jgn la percaya kata org tua2 konon nak dapat duit la tu. tidak. tidak sama sekali. duit tak turun macam hujan petang2 hari mcm ni. lain. tak sama. duit kamu sudah kehabisan. dan gaji skp dapat tahun depan *demm* . scholar pun sah2 masuk tahun depan juge. hidup lah kamu dengan saki-baki wang yang ada.

sewa bulan 12 dan 1 ; rm162 x 2 = rm 324
duit api air bulan 12 dan 1 ; rm10 x 2 = rm 20
duit minyak bulan 12 dan 1 ; rm 80 x 2 = rm 160
bil broadband maxis bln 10 dan 11; rm 68 x 2 + 10 = rm 146
bil broadband bulan 12 dan 1 ; rm68 x 2 = rm 136
jumlah = rm 782

tadi br je bayar duit kereta.

sigh.


Tuesday, November 3, 2009

The Signs

Lepas practicum ari tu aku mmg malas nak update blog. Sebab aku malas nak pikir apa2 dan malas nak bincang apa2. Bila join SKP last month, aku kira it's good to have such experience bekerja belakang tabir untuk satu function besar-besaran. Walaupun stress dan penat.

2 days ago, I thought i want to stay a bit longer in shah alam but since my laptop is gone; i have no idea how to live in shah alam without a laptop. Rasa macam duduk dalam kotak je. Erm. whateva.

Then aku pikir lagi since sekarang br ada mood nk berfikir. What if aku stay kat shah alam and do all my assignments in library? Does it sound better for me? FM, aku bukannya rajin sgt nk duduk wat kerja kat rumah. Bukannya susah pun nak bertapa kat library tu kan? Internet pun ada. Mcm lg convenience kan.. with lecturer just a call away kalau nk jumpa? But it would be sucking boring laa. Owh, what a tragic life. Dan aku buat bodoh je ngan sume ni. Sbb mcm yg aku cakap; aku malas nak pikir :/

Hurm.

Tak salah hidup dlm boring n dull life kan? let me see.. in the end all the works will be done kan? we never knew what we are fate to be. Maybe laptop hilang is a sign. A sign to be a better person. Even aku tak paham apa kena mengena laptop hilang dgn be a better person, satu hari nanti maybe I could understand. but for now, life goes on baby...

Hope you like this clip. This might be you.






Monday, November 2, 2009

Goodbye my loverssss ToT

Seyes aku tak sangka itu lah kali terakhir aku bercakap di telefon ngan Fida, baca msg kak Asya, taknak layan adik aku ajak pergi kedai beli jajan sebab duit tu aku nk guna balik shah alam keesokan hari nnt dan lap skrin laptop yang berhabuk tu sambil countdown ''30 minutes left to complete download'' kat skrin.

Lambatnye?

So aku unplugged broadband aku dan on kan wireless rumah. Tengok kat skrin dah 27 minutes left. Mata rasa berat sangat.

"Wait for me.............27..26..25.."

Bila aku sedar je aku hairan. laptop ats meja dah takde. beg laptop pun takde.

"Abah amik laptop aku ke? Ape jadi kat download tadi?"
Dahi aku berkerut. Terkebil-kebil aku memandang meja yang kosong. Cuba berfikir lagi.

"Kenapa almari baju terbukak? Mak ambik barang kat almari ke?"
Aku berdiri. Beg ats meja pun takde.

"Pukul berapa ni? Mana handset aku ye?"

Aku ternampak jam tangan atas meja. Aku tenung lama-lama.
"Pukul 5. Tak logik..tak logik.."
Cepat2 aku bukak pintu.
Bila nampak ada selonggok beg mak atas carpet baru aku paham..

"MAK!!! RUMAH KITA KENA ROMPAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"


Sunday, October 4, 2009

Meet The People.

Wuhuuhuu~

So esok aku akan mula bekerja ngan SKP Konvo sampai 30hb.
Rase mcm sesak nafas je nak bermanis muka dengan semua orang. Well, i'm a good actress kan? Should be no problem.

Tiba2 macam malas. Boleh tak?

So sape2 yang konvo bulan ni selamat berkonvo (",)V

Wednesday, September 30, 2009

Bukak Kedai

Guess what??

Yezz Ly sudah bukak kedai!! HAHAHA. Mesti korang terteka-teka kedai ape la yang Ly bukak ni? Yeah! Aku telah berjaya mewujudkan kedai secara online :)) So kalau korang cam malas nk pergi kedai why not korang singgah kedai aku ni kot2 ada barang yg korang berkenan...

So far sambutan amat menggalakkan dari segi kedatangan pengunjung. Cuma aku kena cari lagi bahan yang boleh buat profit (oh sungguh x caye i'm talk about money baby!)

So pegi la terjah kedai aku ni >> http://blink-a-holic.blogspot.com/

Dabedabedu!

Tuesday, September 29, 2009

The Smile <3

*This post is especially for DD :)*
Congrates DD for the engagement!

"A happy face cannot smile forever.
But the memories does."





Thursday, September 24, 2009

Cikgu nak cakap...

Aku tak tau la kenapa kawan2 aku suka pindah2 rumah. Tahun sudah tinggal kat jalan ni, tahun lepas jalan tu, and of cos tahun ni pindah lagi!

So kalau aku nak beraya, aku by hook or by crook paksa member aku beraya ngan aku jugak. Kalau tak, entah rumah sape2 yang aku masuk.

Alkisah semalam aku pergi beraya rumah member aku masa kecik-kecik dulu. Memang masa kecik-kecik kitorang geng lah. kat kelas kitorang duduk dlm group 7 orang. Tiap kali cikgu bagi keje suruh siapkan, masing2 lumba sape paling cepat.

Paling tak ley blah aku ingat lagi dulu aku ckp kat member aku ni aku anggap dia cam adik aku so kalau ada apa2 masalah nak cerita cakap je lah. sebab dia dari broken family. Gila caring aku umur 12 tahun padahal kitorang sebaya jek. Sampai masalah cinta dia ngan sorang lg member aku pun aku tolong kipas2 kan bagi sejuk. Umur 12 tahun tu korang! 12 tahun!

Pastu lepas masuk sekolah menengah kitorang terus tak contact. Last aku jumpa pun lepas SPM kebetulan jumpa dia antar nenek dia pegi pasar. Saje aku parking moto sebelah dia pastu wat2 tak kenal. Pastu balik dari pasar dia still ada kat situ.

"Assalamualaikum. Macam kenal?"

HAHAHA.

Mesti member aku ni menghabiskan masa 30 minit pertama kat motor tu pikir macamana nak tegur aku kan?

So semalam dah penat beraya dalam kereta sbb pegi rumah sume orang takde, kitorang pun decided singgah beraya rumah dia. Nasib baik orang nye ade kat rumah.. Nenek dia join sekaki dengar anak2 dara ni berborak ngan cucu dia. Mana tau kot2 cucu dia kena culik kang dah takde sape nak antar pegi pasar ye tak?

Mujur gak la member aku ni satu U ngan dia kat UTP. So diorang la yang banyak memeriahkan suasana sbb kalau nak harap aku yang berborak, dengar bunyik cengkerik je la.. Sepuluh patah dia tanya, suku patah perkataan je aku jawab. Yang menarik hati nye ye tuan2 dan puan2, member aku ni kalau dulu dia dilabel sebagai sopan, sekarang aku up jadi sopan santun, berbudi pekerti, kuat agama, takde facebook *betapa solehnya* even lalu depan aku pun tunduk macam lalu depan mak mertua! Ohh.. wujud lagi anak teruna macam ni zaman sekrang ye??? Untung sape jadi bapak mentua dia. KAHKAHKAH I swear tak funny!

Untuk membuktikan betapa kuatnya kimia antara kami, even set sofa dia ngan phone pun sama ngan aku. *Ingat tak set sofa yang aku beli sebulan sebelum puasa tu?* Haa.. boleh pulak sama design, sama kaler. Tak tau la kan kalau2 nenek dia yang pilih kaler.. Sebab rumah tu tinggal dia ngan ngan nenek dia je. Kakak kesayangan dia dah kawin tinggal kat KL.

Begitu lah ceritanya. So, ape motif cerita ni cikgu? Cikgu nak cakap yang cikgu suka member cikgu ke sekarang?

Oh, NO NO NO!

Cikgu nak cakap, walau kat mana pun korang berada sekarang, contact2 la member2 kecik2 waktu sekolah dulu. Sebelum mereka hilang, atau korang dah tak kenal mereka (macam aku), atau korang baru mendapati yang kawan hingusan korang kini semakin hensem atau ayu...


Thursday, September 17, 2009

Wednesday, September 16, 2009

Baju Kurung Lagi!

HAHAHA.

*Apesal tiba2 kau gelak besar ni? Bagi salam kan baik..*
Ok, assalamualaikum :P

Hari ni macam biasa aku meneruskan hobi shopping secara online. Not really shopping actually tp just survey2 kot2 ade yg berkenan nanti senang la kan nak beli if needed. *bare in mind the difference between needed and wanted cik Ly!*

Baiklah.

Kalau dlm entri before ni aku cakap pasal baju kurung pink yang aku kempunan tp dah melepas, hari ni aku nak menyatakan betapa banyak lagi baju2 yang cantikss dan sweet2 belaka swear takde yg tak sweet melambak di market.

Seperti ini;




antara tiga kaler ni, mana yang cantik?

Ok, aku tau korang akan kate semua cantik, kan? kan? dah agak dah. Tapi aku rase yang paling cantik ialah yang ni;


sangat sweeeeeet!!


Inilah dia manusia yang tak dapat terima kenyataan ;(