Friday, September 24, 2010

Sang Pemikir KerdilSiang bermula seusai Subuh sehingga tibanya saat azan Maghrib berkumandang, dan matahari pun terbenam. Dan kita selalu menyangka malam sangat pendek waktunya sedangkan dua per tiga malam kita sudah mulakan dengan perjalanan ke alam mimpi. Hakikatnya siang dan malam punya 12jam melainkan Malaysia bertukar kedudukan dalam peta dunia.

Aku memandang siang sebagai pentas untuk aku melakonkan watak aku. Dilahirkan dalam golongan pemikir maka siang adalah waktu untuk sang pemikir kerdil seperti aku meneruskan perjuangan mencipta dunia sendiri. Sungguh dunia aku belum lengkap sehinggalah saat aku menghembuskan nafas terakhir yang entah terlantar di katil hospital, katil rumah mahupun tersepit di bawah kenderaan sendiri. Tragis, kan?

Lucunya saat aku terus melakonkan watak sang pemikir kerdil, amat jarang aku membicarakan tentang hati dan perasaan. Mungkin kerana terlalu menjaga hati dan perasaan orang lain, aku mengabaikan apa kata hati sendiri. Sanggup melukakan hati sendiri kerana sedar sebagai sang pemikir kerdil, hidup ini perlu sentiasa bergantung pada kekuatan orang lain. Dan diri cuma ada dua tangan yang boleh dihulur, bukannya kaki. Sangat takut untuk dibenci tapi diri membenci orang lain. Hipokrit, kan?

Sedar atau tidak, terlalu banyak berfikir menyebabkan delusi yang dicipta sendiri dengan alasan menggembirakan hati yang kemurungan. Inilah yang aku miliki. Delusi dan kemurungan. Sang pemikir kerdil yang hidup dalam delusi dan kemurungan. Bunyinya menakutkan seakan penyakit psikotik dan memerlukan rawatan segera dari pakar sakit jiwa. Dan hakikatnya akulah pakar sakit jiwa yang percaya boleh merawat segala jenis penyakit hati yang orang lain miliki. Ayat-ayat aku indah. Ibarat air yang mengalir ketika hati ketandusan perhatian. Membuatkan orang lain tersenyum dan mengelap pipi yang kebasahan dek air mata.

Buat seketika, biarlah aku dengan watak sang pemikir kerdil ini. Sehingga tiba waktu Pengarah memberikan aku skrip yang baru. Tapi mungkinkah?


No comments: