Monday, March 8, 2010

Tiz Zaqyah Merokok Pulak?

Dulu cikgu aku selalu tanya, kenapa masyarakat Malaysia gemar mengamalkan 'double standard'? Since waktu tu aku masik kecik *hahaha* aku tak tau nak jawab ape. Double standard ni maksudnya membeza-bezakan antara satu pihak dengan pihak lain.


Haaaaaa, itu la yang dimaksudkan dengan double standard. Orang cakap penyataan tu bongok padahal boleh je lelaki nak jenjalan pakai heels! Tak de pun undang-undang menyatakan lelaki dilarang memakai heels dalam sistem perundangan Malaysia.

Sekarang bila otak dah boleh fikir maju sikit, ada baiknya kenapa masyarakat Malaysia suka mengamalkan double standard ni. Biarpun macam 'tak adil' bagi sesetengah pihak, tujuan wujudnya double standard ialah demi menjaga keseimbangan dan keharmonian masyarakat.


Memang perempuan dijadikan lebih pandai dari lelaki (refer to statistik kemasukan IPT) tapi secara teknikal, lelaki lebih cekap dalam hal-hal pentadbiran sebab lelaki memang dijadikan sebagai imam untuk memimpin. So, tak salah wujudnya double standard kan?

Tapi kalau keluar gosip macam ni, ni nak kira macamana yek??? Ni sebab dia pelakon, so dikira gosip meletup la. Tapi kalau orang biasa-biasa yang buat macam ni, ada orang kisah?



Benda-benda macam ni susah nak cakap. Lagi pun sumber tak ada bukti. Ini komen Tiz;


Kesimpulannya, orang Malaysia ni cuma amalkan double standard pada public figure je kan? Mana perginya amalan rukun negara ke-5? Ke kita sebenarnya dah lupa Rukun Negara? Rukun Iman? Rukun Islam? Rukun tetangga?? *oke, yang last ni tak kira*


3 comments:

Fina Fento said...

btol2

afifahanwar love shazrin said...

yepp..memang betul..double standard terlampau dipandang serius nak2 if org tu public figure..cuba tengok dekat kl ke jb ke..even dekat jb tu kat kedai mamak tengah bandar gurls smoking xde plak orang nak post kat forum..apelah..semata2 dieorang itu public figure kita nak awas setiap saat dieorang bergerak..adil ke camtu?even kita sendiri pun xsuka kita diawasi secara melampau kan..org malaysia nie susah nak faham..biarkanlah dieorang..some people might say "rokok itu tidak haram untuk perempuan tapi ianya tidak sopan dihisap oleh orang perempuan"


hey2..saya tidak merokok okay..hehe

Lea Lyanna said...

fina> memang betul! :P
afifah> setuju dengan afifah! masyarakat tak tegur orang awam yang merokok padahal artis pun a part of society jgak!

*salute pada rahika yang berani 'sound' orang merokok.*